A szappanfű, vagy tudományos nevén Saponaria officinalis, a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény. Régies vagy egyéb ismert nevei között találjuk a császárszakáll, festőfű, koporsóvirág, lábmosó vagy szappanozófű, tajtékgyökér elnevezéseket is.
Botanikai jellemzői közé tartozik az akár 30-60 cm magasra is megnövő, egyenes vagy enyhén földön heverő szár. Levelei élénk zöldek, átellenesen állók, alakjuk a növény alsó részén kerülékes, feljebb tojásdad, majd lándzsás. Virágai nagyok, fehérek vagy halvány rózsaszínűek, és július-augusztusban nyílnak.
Előfordulását tekintve a szappanfű folyók és patakok mellékein, gyepes helyeken, töltéseken és parlagterületeken fordul elő. Megtalálható továbbá utak mentén és cserjés helyeken is. Leginkább homoktalajon terem, de megél az agyagtalajon is, sőt még szikes helyeken is előfordul.
A szappanfű története
A szappanfű használata évszázadokra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy gyökere egy különleges anyagot, szaponint tartalmaz, amely vízzel érintkezve habzik, akárcsak a szappan. Ezt a tulajdonságát már a legrégebbi időktől fogva kihasználták ruhamosásra és tisztításra.
Érdekesség, hogy kétféle szappangyökeret különböztetünk meg: a fehéret és a vöröset. A fehér magyar szappangyökeret a buglyos derczefű (Gypsophila paniculata L.) szolgáltatja, míg a vörös magyar szappangyökeret maga a tajtékzó szappanfű (Saponaria officinalis L.) gyökere adja. A fehér változat az értékesebb, mert vastagabbra nő.
A szappanfű termesztése és gyűjtése
Ha szeretnénk saját szappanfüvet termeszteni vagy gyűjteni, érdemes figyelembe venni az alábbi tanácsokat:
- A szappanfű magról vagy tőosztással szaporítható. A termékeny. gazdak, laza talajt kedveli.
- Ha vadon termő szappanfűvet gyüjtünk, a gyökereket kora tavasszal, a hó elolvadása után, vagy késő ősszel ássuk ki.
- A kiásott gyökereket megtisztítjuk a földtől, majd vastagság szerint szétválogatjuk.
- A vastagabb gyökereket meghámozzuk, felhasítjuk és apró darabokra vágjuk. Ezeket napon vagy sütőben, aszalógépben, nagyon alacsony hőfokon is kiszáríthatjuk.
- A vékonyabb gyökereket egészben szárítjuk. A száraz gyökereket zsákokba csomagolva lehet tárolni vagy értékesíteni.
- Hogyan használjuk?
- Figyelem!
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.