Nem véletlenül az alma a magyarok kedvence

Mikor beleharapunk egy ropogós almába, többnyire csak az élvezetre gondolunk - és persze arra a rengeteg egészséges összetevőre, amiről gyerekkorunk óta hallunk. A héjában található quercetin például olyan antioxidáns, ami még a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet. "Az alma héja alatt található a gyümölcs tápanyagtartalmának jelentős része" - magyarázza Dr. Katherine Thompson táplálkozástudományi szakértő. "A héj eltávolításával az értékes anyagok közel harmadát elveszítjük."

Amikor a jó rossz is egyben

A brit kormány legfrissebb jelentése azonban kellemetlen meglepetést okozott az almakedvelőknek. A Pesticide Action Network (PAN) nonprofit szervezet vizsgálata kimutatta, hogy ez a népszerű gyümölcs vezeti a növényvédőszer-szennyezettségi listát. "A vizsgált mintákban olyan vegyszereket találtunk, amelyek a perfluoralkil és polifluoralkil anyagok csoportjába tartoznak. Ezek az úgynevezett 'örökös vegyszerek' különösen aggasztóak, mivel évekig megmaradhatnak szervezetünkben" - nyilatkozta Sarah Mitchell, a PAN vezető kutatója.

Amikor a víz nem elég

"Sajnos a hagyományos mosás szinte hatástalan ezekkel a vegyszerekkel szemben" - állítja Lili He, a Massachusetts Egyetem biokémikusa. A legtöbben reflexszerűen megmossuk az almát fogyasztás előtt, de He és csapata kimutatta, hogy ez édeskevés. Sőt, még az amerikai Környezetvédelmi Hivatal által korábban javasolt hypós oldat sem hozta meg a várt eredményt. De akkor mit tehetünk?