A kókuszzsírnak van néhány különleges tulajdonsága, ami miatt túlmutat a hagyományosan használt zsiradékok lehetőségein.  

1. Nem hosszú láncú zsírsavakból épül fel.

A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll. A közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nem kell enzim, emiatt teljesen másként viselkedik a szervezetben. 
A zsírsavakról már számos írás látott napvilágot, amelyben megtanították velünk, hogy a telített zsírsavak milyen káros hatással vannak a szervezetre. A kókuszzsír is a telített zsiradékok csoportját képviseli, de különleges tagja ennek a „rossz” csoportnak.
A szénlánc hossza alapján is különbséget kell tenni a zsírok között. A kókuszzsír egy közepes szénláncú zsiradék, tehát sok MCT zsírsavat tartalmaz. Ezeknek a zsírsavaknak pedig számos jó tulajdonságuk van. Az MCT-k gyorsabban szívódnak fel, mint rokonaik, a hosszú láncú trigliceridek, mivel rövidebbek, és vízben is jobban oldhatóak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a belekből közvetlenül a véráramba kerüljenek. Ezzel szemben a legtöbb zsírsavnak a belekből a nyirokrendszerbe kell eljutnia, mielőtt beléphetnének a vérkeringésbe. Ez a hosszabb folyamat teszi a hosszú láncú triglicerideket (LCT) nehezebben emészthetővé.

2. Laurinsavat tartalmaz – segítség az immunrendszernek