A kókuszzsírnak van néhány különleges tulajdonsága, ami miatt túlmutat a hagyományosan használt zsiradékok lehetőségein.
1. Nem hosszú láncú zsírsavakból épül fel.
A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll. A közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nem kell enzim, emiatt teljesen másként viselkedik a szervezetben.
A zsírsavakról már számos írás látott napvilágot, amelyben megtanították velünk, hogy a telített zsírsavak milyen káros hatással vannak a szervezetre. A kókuszzsír is a telített zsiradékok csoportját képviseli, de különleges tagja ennek a „rossz” csoportnak.
A szénlánc hossza alapján is különbséget kell tenni a zsírok között. A kókuszzsír egy közepes szénláncú zsiradék, tehát sok MCT zsírsavat tartalmaz. Ezeknek a zsírsavaknak pedig számos jó tulajdonságuk van. Az MCT-k gyorsabban szívódnak fel, mint rokonaik, a hosszú láncú trigliceridek, mivel rövidebbek, és vízben is jobban oldhatóak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a belekből közvetlenül a véráramba kerüljenek. Ezzel szemben a legtöbb zsírsavnak a belekből a nyirokrendszerbe kell eljutnia, mielőtt beléphetnének a vérkeringésbe. Ez a hosszabb folyamat teszi a hosszú láncú triglicerideket (LCT) nehezebben emészthetővé.
2. Laurinsavat tartalmaz – segítség az immunrendszernek
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- 3. Stabil szerkezetű
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.