A káros ízfokozókat és tartósítószert tartalmaz, és még ki tudja mennyi egészségtelen anyagot. Ráadásul valljuk be, jellegzetes "zacskósleves" utóíze is van. De nem kell lemondanunk a leveskocka használatáról, ha egészségesebben szeretnénk főzni, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthetjük otthon, saját magunk.
Két változat is van: a fagyasztóban tárolható, illetve a konyhaszekrényben tartható variáció.
Az alap mindkét esetben ugyanaz:
Kb 1/2 kg vegyes leveszöldség kell hozzá ízlés szerint. Én úgy állítottam össze, mintha húslevest főznék:
5 nagyobb sárgarépa, 5 petrezselyem, egy fél zellergumó, egy fél karalábé.
Ehhez jönnek a zöldfűszerek:
Egy kis csokor petrezselyem, 5 darab zellerszár, pár szál lestyán. Majd két fej vöröshagyma és 8-10 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. Ügyeljünk, hogy nagy darabok ne legyenek benne.
Ezt az alapot ezután kétféleképpen készíthetjük el:
Fagyasztós változat:
• Egy nagyobb lábasban 1,5 deciliternyi zsiradékot hevítünk. Ez lehet olívaolaj, napraforgó olaj, de a legfinomabb kacsa vagy sertészsírral.
• Ebbe rakjuk a zöldséges masszát, fűszerezzük, ízlés szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény stb. A só ebben a recepteben nem fontos, bár az ízek intenzívebbek lesznek tőle.
• Ha megpárolódott massza, hagyjuk kihűlni. Jégkocka tartókba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk. Ha jól záródó befőttes üvegben tároljuk, a hűtőszekrényben is eltarthatjuk 3-4 hétig.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.