Hűtési alapszabályok

A legtöbb hűtő titka az optimális 3-4 Celsius-fokban rejlik. De honnan tudod, hogy a te hűtőd tartja-e ezt a hőfokot? Egyszerű trükk: tegyél egy pohár vizet a hűtő közepére egy hőmérővel, és 5-8 óra múlva nézd meg. Ez fontosabb, mint gondolnád - egy-két fok is hatalmas különbséget jelenthet az ételek eltarthatóságában.

A legnagyobb tévhit az ajtóban tárolt tejjel kapcsolatos. Hiába tűnik praktikusnak, ez a hely a hűtő leginstabilabb pontja: minden nyitáskor megváltozik a hőmérséklet. A tejet, tojást és húsféléket inkább a felső polcokra tedd, a hátfalhoz közel - de ne közvetlenül mellé, különben kellemetlen meglepetésként fagyott tejet találhatsz reggel a müzlidhez.

Mi hova kerüljön?

Felső polcok: tej, hús, tojás (itt a leghidegebb és legstabilabb a hőmérséklet)

Középső rész: maradékok, szendvicsek, sajt

Alsó fiókok: zöldség, gyümölcs

Ajtó: üdítők, szószok, lekvárok (azok az élelmiszerek, amik stabilabbak és nem olyan érzékenyek a hőingadozásra)

Érdekes tények a hűtőben való tárolásról

Amit sokan nem tudnak az almáról: hűtve akár 6-8 hétig is megőrzi a frissességét, míg szobahőmérsékleten már 1-2 hét után puhulni kezd. De van egy trükk: mivel az alma etiléngázt bocsát ki, ami felgyorsítja más gyümölcsök érését, érdemes külön rekeszben tárolni.

Az avokádóval pedig pont fordítva kell eljárni: a hideg teljesen leállítja az érési folyamatot. Ha még kemény, hagyd szobahőmérsékleten érni, és csak akkor tedd be a hűtőbe, amikor már pont olyan puha, amilyennek szereted - így még 2-3 napig megőrzi az ideális állagát.