Mi is az a kombucha?
A kombucha egy fermentált teaital, amelynek gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Bár pontos eredete homályba vész, a történészek szerint Kínában, Japánban és Tibetben kezdték el először készíteni. A hagyományos üdítőitalokkal ellentétben, amelyek általában cukor és szénsav keverékéből állnak, a kombucha savasságát és buborékait a természetes erjedési folyamat adja.
Az ital alapja az édesített tea, amelyet egy különleges baktérium- és élesztőkultúra segítségével erjesztenek. Ezt a kultúrát SCOBY-nak (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) nevezzük, ami magyarul a baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúráját jelenti.
A SCOBY titka
A SCOBY egy korongszerű képződmény, amely kulcsszerepet játszik a kombucha készítésében. Ez a "baktériumtakaró" lebeg az erjesztett folyadék tetején, majd idővel lesüllyed az edény aljára. Minden SCOBY egyedi, összetétele függ a környezettől, amelyben tenyésztették.
A SCOBY-ban található mikroorganizmusok között megtalálhatjuk a közismert pékélesztőt (Saccharomyces cerevisiae) mellett számos más élesztőfajt is, például a Brettanomyces bruxellensis-t és a Schizosaccharomyces pombe-t. Ezek mellett különböző baktériumfajok is jelen vannak, amelyek hozzájárulnak az ital savasságához és korlátozzák az alkoholtartalmát.
Egészségügyi előnyök
A kombucha népszerűségének egyik fő oka a feltételezett egészségügyi előnyeiben rejlik. Bár a kutatások még folyamatban vannak, több potenciális jótékony hatást is azonosítottak:
- Probiotikumforrás: A fermentáció során számos élő mikroorganizmus keletkezik, amelyek jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerünkre.
- Antioxidánsokban gazdag: A teában található polifenolok erős antioxidáns hatással bírnak, melyek segíthetnek a szabad gyökök okozta károk elleni védekezésben.
- Antibakteriális hatás: Az erjedés során keletkező ecetsav és egyéb vegyületek gátolhatják a káros baktériumok és gombák szaporodását.
Fontos megjegyeznünk, hogy bár ezek az előnyök ígéretesek, a kombucha hatásainak teljes megértéséhez további kutatásokra van szükség.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Kombucha otthon: a készítés folyamata
- Ízesítési lehetőségek
- Amire feltétlenül figyeljünk!
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.