A lenmag valódi tápanyagbomba. Gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban és növényi fehérjékben, emellett jelentős a lignán tartalma, ami erős antioxidáns hatással bír. Egy evőkanál őrölt lenmag fedezi napi omega-3 szükségletünk jelentős részét. A benne található rostok és nyálkaanyagok támogatják az egészséges emésztést és segítik a méregtelenítési folyamatokat.

A helyes tárolás és őrlés

Az egész lenmag sokáig eltartható, de az őrölt változat gyorsan avasodik. Mindig kis mennyiséget őröljünk egyszerre, és tároljuk sötét, hűvös helyen, légmentesen lezárt üvegben. A daráláshoz használhatunk kávédarálót vagy robotgépet. Az őrlemény akkor ideális, ha finom, homogén állagú, de még érezhetők benne apró szemcsék.

Tojáshelyettesítő és sűrítő

A lenmag kiváló tojáshelyettesítő vegán receptekben. Egy evőkanál őrölt lenmagot keverjünk el három evőkanál vízzel, hagyjuk állni 10 percig, és máris kész a növényi "tojás". Ez a keverék tökéletesen működik süteményekben, fasírtokban kötőanyagként. A lenmag zselésítő tulajdonsága miatt kiválóan alkalmas levesek és szószok sűrítésére is.