A csalánlé előállítása nagyon egyszerű. Csak egy műanyag vagy fa dézsára, esetleg hordóra lesz szükségünk hozzá. A fém hordó nem megfelelő, mert a csalán erjedése közben olyan vegyületek keletkeznek, amelyek reakcióba léphetnek a fémmel. Ez nem csak a csalánlé hatását módosíthatja, de a tároló edényben is kárt tehet.
1 kg csalánhoz kb. 10 liternyi esővizet, vagy kútból származó vizet használjunk. Ha csak csapvizünk van, azt felhasználás előtt legalább két napig hagyjuk állni.
Elkészítés:
A csalánt kaszálás vagy gyomlálás után kisebb darabokra tépjük, ha nagyon öreg a növény, akkor csak a leveleit használjuk fel.
1:10 arányban felöntjük vízzel és két napon keresztül érleljük. Nem szabad teljesen lefedni, de érdemes szúnyoghálót feszíteni az edény keretére, hogy bogarak ne kerüljenek bele. A kész csalánlevet egy szűrőn vagy gézdarabon leszűrjük, hogy ne duguljon el a permetező, és egy liternyi csalánléhez 8-9 dl-nyi vizet öntünk hígításként.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.