#endorfin

2 / 2 db bejegyzés — 1. oldal

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Bizonyára mindannyian ismerjük azt az embert, aki képtelen egy falat ételt is lenyelni anélkül, hogy valamilyen csípős szószt ne tenne rá. Talán Te is közéjük tartozol. És bár sokszor tréfásan "chili függőségről" beszélünk, a tudomány most bebizonyította: ez valóban biokémiai alapokon nyugvó jelenség. A csípős ételek fogyasztása olyan természetes boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek hatása sokszor erősebb, mint bármilyen szintetikus hangulatjavító.

Chilion.hu a csípős ízek szerelmeseinek

Chilion.hu a csípős ízek szerelmeseinek

Szeretjük a csípőset, mert különleges érzést nyújt. A chili fogyasztásakor a kapszaicin nevű vegyület aktiválja a hőérzékelő receptorainkat, ami olyan érzést kelt, mintha valóban égne a szánk. Ez az élmény endorfinok és dopamin termelődését serkenti, melyek boldogságérzetet keltenek. Ezért van az, hogy sokan függővé válnak a csípős ízek iránt, mert az élmény maga örömet okoz.

  • «
  • 1