A talaj kémhatása alapvetően meghatározza a tápanyagok felvehetőségét. Az ideális pH érték a legtöbb konyhakerti növény számára 6,0-7,0 között van, bár egyes növények, mint a málna vagy az áfonya, kifejezetten savanyú talajt igényelnek. A nem megfelelő pH érték esetén hiába van jelen a tápanyag a talajban, a növények nem tudják azt felvenni.

Természetes pH indikátorok

A talaj kémhatását jelzőnövények is elárulják. A podagrafű és a mezei zsurló jelenléte savanyú talajra utal, míg a vadfügefélék és a kötörőfű inkább a lúgos talajt kedvelik. A hortenzia virágszíne is természetes indikátor: savanyú talajon kék, semleges vagy lúgos közegben rózsaszín virágokat hoz. A giliszták jelenléte vagy hiánya szintén árulkodó lehet, mivel ezek a hasznos élőlények kerülik a túl savanyú talajt.

Házi pH-teszt módszerek

Egyszerű házi módszerekkel is tájékozódhatunk a talaj kémhatásáról. Az ecetes teszt során a talajmintára ecetet cseppentünk - ha pezseg, akkor meszes, lúgos a talaj. Készíthetünk vörös káposzta levéből is indikátort: a lila színű lé savanyú közegben rózsaszínű, lúgosban kékeszöld árnyalatú lesz.

Savanyú talaj javítása