Ha a cukorban és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban lévő fruktózt alkoholnak tekintik, amely májkárosodást okozhat, anélkül, hogy közben a fejünket megzavarná, akkor mi a helyzet a gyümölcs formájában történő természetes fruktóz fogyasztással?

Kutatások szerint csak az ipari fruktóz (vagyis az étkezési cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup), és nem a gyümölcs fruktóz bevitel volt összefüggésbe hozható a májfunkció romlásával. Ugyanez a helyzet a magas vérnyomással. A hozzáadott cukrokból származó fruktóz magas vérnyomással társult; a természetes gyümölcsökből származó fruktóz nem. 

Ha összehasonlítjuk egy olyan diéta hatását, amely korlátozza a fruktózt a hozzáadott cukrokból és a gyümölcsökből is egy olyan étrenddel, amely csak a hozzáadott cukrokból korlátozza a fruktózt, akkor az a diéta, amely megtartotta a gyümölcsök fogyasztását, jobban teljesített. Az emberek többet fogytak az extra gyümölccsel, mintha mindenféle fruktóz fogyasztását korlátozták volna.

Ez a látszólagos következetlenség a friss gyümölcsben lévő egyéb tápanyagok (például rostok) és antioxidánsok pozitív hatásaival magyarázható.

Ha valaki megiszik egy pohár vizet három evőkanál cukorral, ami olyan, mint egy doboz üdítő, akkor ez az első órában a vércukorszintet nagy kiugrásra készteti. A szervezetünk kiborul, és annyi inzulint bocsát ki, ami valójában egy túladagolásnak felel meg. A második órára már gyakorlatilag hipoglikémiás (vércukorszint a normális érték alsó határa (3 mmol/l) alatt van) állapotba kerülünk, így a vércukorszintünk alacsonyabb szintre esik, mint mondjuk böjtöléskor. Válaszul a szervezetünk zsírt önt a véráramba, mintha éheznénk, mert a vércukorszintünk olyan hirtelen leesett.

 

Mi történik, ha a cukor mellé bogyós gyümölcsöket is eszünk? Van saját cukortartalmuk, így valójában egy további evőkanálnyi cukrot viszünk be, tehát a vércukorszintnek még magasabb csúcsot kellene elérnie, nem?  Nem! Nemcsak, hogy elmarad a magasabb vércukorszint, hanem nincs utána hipoglikémiás zuhanás sem! A vércukorszint csak normálisan felfelé és lefelé mozgott túlzások nélkül, és anélkül, hogy zsír ömlött volna a vérbe.