Ez a téma azonban nagyon kényes. A szülők gyakran rosszul fogadják ezeket az információkat,  haraggal és vitával reagálnak. Sokan a genetikára vagy a csecsemőkorban felhalmozódott "babazsírra" fogják a túlsúlyt, miközben váltig állítják, hogy a csemetéjük egészségesen étkezik.

Miért tévednek a szülők?

Az egyik alapvető ok, amiért a gyerekek étrendje nem javul, hogy mi szülőként gyakran túlbecsüljük gyermekünk étkezési szokásainak minőségét. Egyszerű a logika: ha úgy gondoljuk, hogy minden rendben van, miért is változtatnánk bármin?

Ezt a jelenséget támasztja alá egy korábbi, igencsak beszédes felmérés. 2000 óvodáskorú gyermek édesanyját kérdezték arról, hogy szerintük a gyermekük étrendje jó-e? A túlnyomó többség úgy gondolta, gyermeke étrendje megfelelő!

De nézzük a valóságot: az USA Mezőgazdasági Minisztériumának egyébként nem is túl szigorú egészséges táplálkozási irányelveinek mindössze 0,2 százalék, azaz minden 500 gyerekből csak egy felelt meg! Az anyák túlnyomó többsége tehát jócskán  túlértékelte gyermeke étrendjét.

Cukorral teli valóság

Egy frissebb tanulmányban további 2000 háztartást vizsgáltak meg, elemezve, hogy a gyerekek megfelelnek-e az USA táplálkozási irányelveiben foglalt gyümölcs-, zöldség- és cukorfogyasztási előírásoknak. A kutatók 3 és 18 év közötti gyerekek étkezési szokásait vizsgáltak a saját szüleik beszámolói alapján. A szülők többsége most is határozottan egyetértett abban, hogy gyermekeik egészségesen étkeznek.

De vajon a 2229 háztartás közül hány felelt meg azoknak az irányelveknek, amelyek a minimálisan ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztást, és a napi legfeljebb hat kanál hozzáadott cukrot írják elő?

Készülj fel: NULLA! A gyerekek átlagosan több mint 15 kanál hozzáadott cukrot fogyasztottak naponta. Ez nem egyszerűen döbbenetes, hanem riasztó!