Az avokádó őshazája Mexikó és Közép-Amerika. Időközben szerte a világon elterjedt, és így ma már Brazília, Izrael forró területein, az USA déli államaiban, Afrikában, Görögországban és Spanyolországban is termesztik. A babérfélékhez tartozik.

Hatóanyagai

Az avokádó valamennyi gyümölcs közül a legtöbb természetes zsírt tartalmazza, állományának 10-15%-át ez teszi ki. Ezeknek a zsiradékoknak háromnegyed részét többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják. Ezáltal az avokádó minden olyan ember számára ideális táplálék, aki az állati zsírokat nem fogyaszthatja.
Az avokádó jelentős terápiás haszna részben a benne lévő mannoheptulóz magas koncentrációjának köszönhető, amely egyfajta különleges cukorféleség, illetve szénhidrát, amely a vércukorszintet nem emeli, inkább csökkenti, így az idegrendszer és az agyállomány - amelynek energiaforrása majdnem kizárólag a glükóz - energiaellátását fokozza. Az eredmény: az avokádót fogyasztók frissnek és szellemileg élénkebbnek érzik magukat.

A túlsúllyal küzdők vérének inzulinszintje gyakran magasabb a normálisnál. Az inzulinhormon gátolja a zsírsejtek energiaként történő felhasználását. Az avokádó anyaga ez ellen hat, és csökkentve az inzulinszintet, elősegíti a zsírsejtek eltűnését. Mindezeken kívül az avokádó még értékes összetételű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, továbbá sok lecitint (fontos az idegrendszer számára) és rezet is (elengedhetetlen a vörös vérsejtek képződéséhez) tartalmaz.


Az avokádó gyógyhatásai