Szemünket hosszabban erőltetve hamar érezzük fáradását, különösen korunk előrehaladtával. Gyengül benne a vérkeringés, hibásodik az éleslátás helyének, a makulának a fizikai állapota. Régen tudjuk, hogy érdemes sárgarépát fogyasztani szemvédelemre, de a tudomány folyamatosan fedezi fel a szem további naponta fontos „ennivalóit”.  Az antioxidáns A-, C- és E-vitaminok a környezeti  oxidativ gyökökkel szemben védenek, a cink, a réz és a szelén nyomelemek a szem számos enzimjének működéséhez nélkülözhetetlenek. Hiányuk a szem gyengüléséhez vezet.



Már 35 éves kortól! A makula öregedése, elváltozása, a látás romlása már 35 éves korban elkezdődik. Természetes védőanyagai a lutein és a zeaxantin védik a káros fénysugaraktól, ezért fontos ezeknek a tápanyagoknak a szinten tartása. Szinte kizárt azonban, hogy egyes zöld salátákból ehhez eleget tudjunk fogyasztani, ezért étrend-kiegészítőkkel való pótlásuk időskori szembetegségek (pl. makuladegeneráció) esetén különösen ajánlott.