A megfelelő növénytársítás nem a biokertészek találmánya, hanem már régóta használatos fogás, amivel a kártevők-kórokozók mennyisége egyensúlyban tartható. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre, melyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat, más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét.

Kártevőket riasztó növények:

Hangyák    

Levendula, gilisztaűző varádics, madársaláta

Levéltetvek    

Sarkantyúka, levendula, koriander, turbolya, borsikafű, fokhagyma, metélőhagyma

Földibolha    

Üröm, borsmenta

Legyek    

Bazsalikom, gilisztaűző varádics, diófa

Káposztalepke    

Kapor, zsálya, rozmaring, menta, üröm

Répalégy    

Hagyma, zsálya, zsázsa

Fonálférgek    

Büdöske, körömvirág

Egerek, pockok    

Fokhagyma, császárkorona, kutyatej, nárcisz

Csigák