Amikor csípős ételt eszünk, a szervezetünk egy igazi kémiai showt rendez. A chili kapszaicin nevű anyaga beindítja az agyban az endorfinok termelését - ezek pedig ugyanazok a boldogsághormonok, amelyek sport után vagy nevetés közben szabadulnak fel. Szóval amikor a szádban ég minden, az agyad tulajdonképpen egy kis belső bulit tart.
A University of Colima kutatói rájöttek, hogy ez nem csak elmélet. A laboratóriumban a kapszaicin valóban javította a kísérleti állatok kedélyállapotát. És gondoljunk bele: a mexikóiak, akik a világon a legtöbb chilit fogyasztják, nem véletlenül ismertek derűs természetükről.
Szerotoninboost természetesen
Ha a mentálhigiéné érdekel, akkor tudnod kell, hogy a chili a szerotonin szintünkre is hatással van. Ez az a neurotranszmitter, amivel a legtöbb antidepresszáns is dolgozik, csak itt egy természetes forrásról van szó.
Egy négyhónapos kutatás kimutatta, hogy a rendszeres chilifogyasztás javítja a hangulati mutatókat. A titok a bélbaktériumokban rejlik - a kapszaicin pozitívan befolyásolja a bélfloránkat, ami aztán visszahat a hangulatunkra. Ez az úgynevezett bél-agy kapcsolat, amiről mostanában sokat hallani a wellness körökben.
Turbózd fel a hétköznapjaidat
A jó hír, hogy nem kell extrém csípős kihívásokban részt venned. A kutatások szerint már kis mennyiségű kapszaicin is elég a pozitív hatásokhoz. Sőt, ha kombinálod más hangulatjavító módszerekkel, még erősebb lehet a hatás.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Okosan és tudatosan
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.