Amikor csípős ételt eszünk, a szervezetünk egy igazi kémiai showt rendez. A chili kapszaicin nevű anyaga beindítja az agyban az endorfinok termelését - ezek pedig ugyanazok a boldogsághormonok, amelyek sport után vagy nevetés közben szabadulnak fel. Szóval amikor a szádban ég minden, az agyad tulajdonképpen egy kis belső bulit tart.

A University of Colima kutatói rájöttek, hogy ez nem csak elmélet. A laboratóriumban a kapszaicin valóban javította a kísérleti állatok kedélyállapotát. És gondoljunk bele: a mexikóiak, akik a világon a legtöbb chilit fogyasztják, nem véletlenül ismertek derűs természetükről.

Szerotoninboost természetesen

Ha a mentálhigiéné érdekel, akkor tudnod kell, hogy a chili a szerotonin szintünkre is hatással van. Ez az a neurotranszmitter, amivel a legtöbb antidepresszáns is dolgozik, csak itt egy természetes forrásról van szó.

Egy négyhónapos kutatás kimutatta, hogy a rendszeres chilifogyasztás javítja a hangulati mutatókat. A titok a bélbaktériumokban rejlik - a kapszaicin pozitívan befolyásolja a bélfloránkat, ami aztán visszahat a hangulatunkra. Ez az úgynevezett bél-agy kapcsolat, amiről mostanában sokat hallani a wellness körökben.

Turbózd fel a hétköznapjaidat

A jó hír, hogy nem kell extrém csípős kihívásokban részt venned. A kutatások szerint már kis mennyiségű kapszaicin is elég a pozitív hatásokhoz. Sőt, ha kombinálod más hangulatjavító módszerekkel, még erősebb lehet a hatás.

A lényeg a rendszeresség, nem a fájdalomküszöb feszegetése. Az endorfinfelszabadulás már mérsékelt csípősségnél is beindul.