A hínárról valószínűleg a legtöbb embernek az ázsiai ételek jutnak eszébe - elsősorban a szusi. Tény, hogy Japánban, Koreában és Kínában nagyon elterjedt. Itt teljesen hétköznapi alapanyag, és készül belőle kenyér, leves, saláták is. Észak-Európa országaiban is előfordul, leginkább fűszerként, rágcsálnivalóként és salátaként. Amerikában is egyre népszerűbb.

Körülbelül 10 000 tengeri algafaj van, ezek lehetnek  vörös, barna, zöld színűek. A legnépszerűbb tengeri moszatfajta a nori, amely szárított lapokban széles körben kapható, és sushi készítésére szolgál.  Angliában körülbelül 650 azonosított faj található, amelyek mindegyike ehető, és csak egy fajt kell kerülni.

A tengeri hínár jellemzői:

  • gazdag ásványi anyagokban (magnézium, vas és kalcium),

  • bővelkedik A-, B-, C-, E- és K-vitaminban,

  • olyan rostokat tartalmaz, amik elősegítik a bélben lévő egészséges baktériumok termelődését,

  • antioxidánsai csökkentik az elhízás, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát,

  • omega-3 zsírsavakat tartalmaz

  • antibakteriális és gombaölő hatású.

Elsőosztályú zsírégető

A Sheffield Hallam Egyetemen végzett kísérlet során egészséges, de némileg túlsúlyos egyének bevonásával mutatták ki a szakemberek, hogy akik a napot hínárból sütött piritóssal és rántottával kezdték, annyira jóllaktak ettől, hogy a nap hátralevő részében 179 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint mások.

Ez az első olyan kísérlet, amely során a kísérleti alanyok a hínárt magát fogyasztották, nem pedig valamilyen kivonatos formáját. A hínáros kenyér nem tartalmazott semennyi sót sem, mivel a hínár ezt pótolta. A kísérletben résztvevők egyike sem vett észre különbséget az így készített kenyér között, mivel a hínár ugyanazt az ízt adta, mint a só, csak alacsonyabb nátriumszint mellett. Így aztán a hínár révén nem csupán a sófogyasztást sikerült lecsökkenteni, de a telítettségérzés is nagyobb volt.