A keserűanyag-tartalmú gyógynövények a keserű ízükből adódóan fejtik ki hatásukat elsősorban az emésztésre úgy, hogy szabályozzák a nyálelválasztást, a gyomorsav- és az epe termelődését. Ezenkívül a gyomor-bél traktus felső részének izmainak rugalmasságát, mozgását serkentik, illetve fokozzák a tápanyagok hatékony emésztését és felszívódását.

Az ARTICSÓKA

A Földközi-tenger térségében őshonos zöldség, mely tartalmaz többek között keserűanyagot is. Egyik legősibb gyógynövény, hatóanyaga segíti az epeváladék kiválasztását, ami a zsíros ételek emésztését könnyítheti meg. Ezenkívül a vérnyomás, az érelmeszesedés csökkentésére és a cukorbetegségre is jótékonyan hathat. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ásványi anyagokat, valamint A-, C-, K- és B1-, B9-vitaminokat is, ezeken kívül gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és káliumban.

A GYERMEKLÁNCFŰ,

A pitypang egy igen ismert és elterjedt növény. Gyermekkorunkban szárából láncot fontunk, szirmait pedig a levegőbe fújtuk. Azonban nem mindenki tudja róla, hogy hatóanyagai között van a keserűanyag is, mely a máj- és vese működését is szabályozzák, fokozzák az epe termelődését, ezáltal az epekő-problémák és a kezdeti májgyulladás kezelésére is alkalmazható. Levelének erős vizelethajtó hatást is tulajdonítanak magas káliumtartalmának köszönhetően. Növelheti az étvágyat, javíthatja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. A vércukorszintet csökkentheti, ezért cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztása, illetve csontritkulás megelőzésére is javasolt. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így például C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is megtalálható benne.