A legújabb állati fehérje pótló, melyet az EU is engedélyezett az élelmiszerben és takarmányban való használatát, a rovar fehérjék. Még mielőtt mindenki hátradőlne, hogy meg van oldva a jövő nagy kihívása, sokmilliárd ember fehérje bevitele, gondolkodjunk egy kicsit.

Négy fajta fogyasztása engedélyezett az EU-ban: zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és a csótány.
A lisztbogár lárvája a lisztkukac, ami régóta bevált eleségállat, a hüllő- és madártartók mellett a sünök kedvelői is előszeretettel szaporítják és etetik kedvenceikkel, hiszen teljes értékű fehérjeforrást biztosít

A rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok tenyésztéséhez, minimális vizet fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs. Most már csak azt a kulturális szakadékot kell áthidalni, hogy az európai lakosság jellemzően nem rovarevő, így várhatóan hosszú idő kell majd ezeknek az új élelmiszereknek az elfogadásához, majdani elterjedéséhez az európai konyhákban…
A 2018-as rendelet alapján eddig az alábbi hat engedélyt adták ki, összesen négy rovarfajra és négy cégnek. Az engedélyezett rovarokat öt évig csak a kérelmeket benyújtó cégek, illetve az általuk erre külön felhatalmazottak forgalmazhatják. Az ötéves időszak elteltével mindenki előtt megnyílik a forgalmazás lehetősége, feltéve, hogy megfelel az engedélyekben szereplő gyártási, felhasználási és jelölési követelményeknek.