Ezt az ízletes gyümölcsöt, amely a rózsafélékhez tartozik, sok kertben termesztik. Szinte mindegyik konyha felhasználja, majdnem olyan mértékben, mint az almát, körtét vagy szilvát. A málnának különlegesen finom aromája van, és belőle remek dzsem, fagylalt stb. készíthető. A málnabokor A-vitamin-tartalmú gyümölcse a hegyvidéken vadon is terem.

A málna a földi szedernek piros testvére, őshonos Európában. A középkor óta kertekben termesztik. Minden évben új vesszőket hajt a málnacserje földalatti tarackjából. Sokféle fajtáját termesztik, kétszer és folyton termőket, amelyeknek más és más a termőideje (június és szeptember között). Különösen zamatos ízű az erdei málna, ám szedésének nehézsége miatt nem olcsó.

A málna gyógyhatásai

A málna A-vitamin-tartalma természetes gyógyhatású anyag több szembetegségnél és látászavaroknál. A kínai természetgyógyászatban a gyenge látás és éjszakai vakság (farkasvakság) kezelésére alkalmazzák. Az A-vitamin a látóbíbor, a rodopszin egyik alkotórésze. A málnában lévő magas koncentrációjú rutinum erősíti a szem ereit, és javítja a szem tápanyagellátását.

A málna rendkívül gazdag C-vitaminban.  Ez az immunvitamin hatását a rutinummal szorosan együtt fejti ki, csillapítja a vérzéseket az egész szervezetben, így gátolja például az orrvérzést és a fogínyvérzést. Az ázsiai orvoslásban a málnát a túlságosan erős menstruációs vérzések ellen is használják. A málna fokozza a víz kiürítését a szervezetből, és segít a székrekedésnél.

A málna sok biotint tartalmaz. Ez a B-vitaminok csoportjába tartozó „szépségvitamin” a benne lévő kén révén biztosítja a haj csillogását és sűrűségét, és egyben a bőr puhaságát is.