Élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a konyharuhák, konyhai törülközők meglepően gyorsan szennyeződhetnek kórokozókkal olyan mértékben, hogy azok igen könnyen különböző betegségeket okozhatnak.
Az emberek kézmosás előtt is gyakran megtörlik a kezüket, vagy éppen úgy érnek a törülközőkhöz, hogy nem megfelelő módon mosták kezet. Ráadásul a szennyezett konyharuhába újra és újra beletöröljük a kezünket, ezzel pedig újra és újra "utaztatjuk" a kórokozókat a kezünk és a törlő között.
Bár az ételmérgezések mindössze kilenc százaléka kötődik az otthonunkhoz, a szakemberek szerint az élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedések jóval gyakoribbak. A kutatások szerint a "körbefertőződés" egyik forrása a takarításra és kéztörlésre használt konyharuha.
Hol vannak a lakás legszennyezettebb pontjai?
Jeannie Sneed, a Kansas State University élelmiszer-biztonsággal foglalkozó kutatója a csapatával több vizsgálatot is végzett a konyhai viselkedéssel, elsősorban a takarítási szokásokkal kapcsolatban.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.