A zöld dió az a fiatal, éretlen termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja. Csak akkor fogyasztható, amikor belül még puha.
A zöld dióból különféle esszenciákat, borokat, likőröket, olajokat és lekvárokat is készítenek. A Milotai zöld dió kiváló minőségéről híres, és egyre népszerűbb, mivel egyre többen fedezik fel ezt a magyar különlegességet.
A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. Addig várjunk, amíg a diók már elég nagyok, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha leszedünk egyet, átszúrjuk egy hústűvel, vagy kötőtűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó. Ugyanezt ellenőrizhetjük akár egy késsel is, ekkor vágjuk félbe a diót, és ha a kés könnyedén szeli keresztül, akkor jó.
Hozzávalók
- Annyi zöld dió, ami pont belefér egy 5 literes befőttesüvegbe
- 2 liter csapvíz
- 1.4 kg kristálycukor
- vaníliarúd
- szegfűszeg
- csillagánizs (opcionális)
- fahéj
- citrom- vagy narancshéj (opcionális)
- rum (opcionális)
- Elkészítés:
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.