A zöld dió az a fiatal, éretlen termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja. Csak akkor fogyasztható, amikor belül még puha.

A zöld dióból különféle esszenciákat, borokat, likőröket, olajokat és lekvárokat is készítenek. A Milotai zöld dió kiváló minőségéről híres, és egyre népszerűbb, mivel egyre többen fedezik fel ezt a magyar különlegességet.

A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. Addig várjunk, amíg a diók már elég nagyok, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha leszedünk egyet, átszúrjuk egy hústűvel, vagy kötőtűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó. Ugyanezt ellenőrizhetjük akár egy késsel is, ekkor vágjuk félbe a diót, és ha a kés könnyedén szeli keresztül, akkor jó.

Hozzávalók

  • Annyi zöld dió, ami pont belefér egy 5 literes befőttesüvegbe
  • 2 liter csapvíz
  • 1.4 kg kristálycukor
  • vaníliarúd
  • szegfűszeg
  • csillagánizs (opcionális)
  • fahéj
  • citrom- vagy narancshéj (opcionális)
  • rum (opcionális)