A szervezetünk szüntelenül dolgozik azon, hogy megőrizze egészségét. A méreganyagok eltávolításában a májunk rendkívül fontos szerepet játszik. Szinte fáradhatatlanul dolgozik vérünk méregtelenítésén, a zsír emésztéséhez szükséges epe előállításán, a hormonok lebontásán, valamint az alapvető vitaminok, ásványi anyagok, köztük a vas raktározásán. 

Milyen veszélyek leselkednek májunkra?

Mindennapjaink során, akár otthoni, akár munkahelyi vagy egyéb környezetünkben, rengeteg méreganyaggal találkozunk, amelyek mind károsak lehetnek. A májunk egészségét veszélyeztető kockázati tényezők közé tartozik például az alacsony káliumszint, a túlzott alkoholfogyasztás, a vegyszereknek és környezeti mérgeknek való kitettség, az elhízás és a telített zsírokban gazdag étrend, valamint a sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása. A kockázati tényezők közé sorolhatjuk még a különböző vírusos fertőzéseket és az autoimmun betegséget is.

Honnan vehetjük észre, hogy májunk nem működik megfelelően?

Van néhány jellemző tünet, amelynek megjelenésekor gyanakodhatunk arra, hogy májunk működésében zavar keletkezett. Ilyenek a puffadás és a túlzott gázképződés, a reflux és a gyomorégés, a székrekedés, a sárgás bőrszín, a magas vérnyomás, a depresszió, a sötét vizelet, a rosacea, a krónikus fáradtság vagy akár a túlzott izzadás. 
Szerencsére van mód arra, hogy májunk működését támogassuk. Egy alapos májméregtelenítéssel akár már néhány héten belül jobban érezhetjük magunkat. 

Máj méregtelenítése 5 lépésben

1. Távolítsuk el étrendünkből a káros összetevőket tartalmazó élelmiszereket!
A hidrogénezett olajok, a finomított cukor és a félkész, feldolgozott húskészítmények köztudottan negatív hatással lehetnek egészségünkre. Válasszunk helyettük egészséges ételeket, mint például sovány csirke- vagy pulykamellet, illetve friss gyümölcsöket és nyers zöldségeket. 

2. Fogyasszunk nyers zöldségleveket!
Sajnos sokan nem képesek annyi nyers zöldséget megenni, amennyire a máj méregtelenítéséhez szükség lenne. A frissen készült zöldséglevek viszont segíthetnek megoldani ezt a problémát, ugyanis ezeket kedvünkre variálhatjuk, ízesíthetjük, így a számunkra kevésbé ízletes zöldségeket is könnyebben elfogyaszthatjuk. A zöldséglevek további előnye, hogy könnyebben felszívódnak és könnyebben emészthetők ilyen formában. Az ízesítésnél figyeljünk oda, hogy ne használjunk cukrot vagy más káros adalékanyagot, helyettük hívjuk segítségül a zöldfűszereket!