Mi is az a Svédkeserű?
A svédkeserű egy régi fűszernövény tinktúra, amely eredetileg 11 gyógynövény kivonatából készült. Egy svájci orvos alkotta meg a XVI. században, aki gyomorpanaszokra és a szervezet általános erősítésére szánta természetes orvosságként. Találmánya rendkívül hatásosnak bizonyult és hamarosan Európa szerte ismertté vált. Halála után azonban feledésbe merült. A XIX. században egy svéd orvosprofesszor, Dr. Klaus Sams kezdte el újra alkalmazni és tette újra ismertté. Lévén, hogy svéd nemzetiségű volt, neki tulajdonítják a Svédkeserű elnevezését is. Iratai között találtak rá egy úgynevezett Régi kéziratra, ami a svédkeserű receptjéről és felhasználási módjairól szólt. Amikor a gyógynövényekkel gyógyító Maria Treben súlyosan megbetegedett és saját magán tapasztalta meg a svédkeserű erejét, onnantól fogva vált számára fontossá, hogy ezt a receptet mindenkivel megismertesse. Tapasztalatait, eredményeit a svédkeserűvel és a gyógynövényekkel az Egészség Isten patikájából című nagysikerű művében olvashatjuk.
Maria Treben munkásságához hozzátartozik, hogy a régi kézirat receptjén folyamatosan dolgozott, tökéletesítette, hogy a mai kor elvárásainak is megfelelve forgalmazható legyen. Az utolsó, 1981-es svédkeserű változata, amelyről csak Treben asszony kézzel írott feljegyzései léteznek, már nem került nyilvánosságra, azonban Maria Treben arcképével megjelenítve, Eredeti Svédkeserű névvel védjegyoltalom alatt áll, és azóta is változatlan minőségben egy ausztriai gyógyszerészeti üzemben kerül gyártásra.
Létezik kis és nagy svédkeserű, ahol a gyógynövények és azok arányai különbözőek. Míg a kis svédkeserű 11, addig a nagy svédkeserű közel 40 féle gyógynövény kivonatát tartalmazza.
Svédkeserű házilag
Svédkeserűt magunk is készíthetünk otthon, az Eredeti Svédkeserű fűszerkeverék segítségével. Ez a készítmény pontosan annyi összetevőt tartalmaz, ami a svédkeserű házi elkészítéséhez elegendő. A svédfüveket tartalmazó tasak tartalmát tegyük egy sötét üvegbe, majd öntsük fel 1,5 liter, maximum 40%-os alkoholtartalmú gabona-, vagy gyümölcspálinkával. Az üveget helyezzük naptól védett, nem túl meleg helyre. Naponta rázzuk fel, majd 20-30 nap elteltével szűrjük át egy másik, szintén sötét üvegbe.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Mire használhatjuk a Svédfüvekből készített svédkeserűt?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.