Gyakran összekeverik a kerekrepkénnyel (ami szintén gyógynövény), de eltérő virágzatuk alapján gyorsan el lehet különíteni egymástól őket. Júniustól szeptemberig virító virágai halvány rózsaszínűek vagy csaknem fehérek, sötét csíkozással.

Jellegzetes termését az íze és kerek formája miatt a sajthoz hasonlítják, innen is ered a neve is. Virágát, levelét és szárát ggyűjthetjük kora tavasztól szeptember végéig. Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a papsajtmályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.

A papsajt gyógyhatásai

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint tartalmaznak. Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva a papsajt megnyugtatja a szöveteket és megszabadítja azokat a méreganyagoktól. 

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, mellhártya gyulladás, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható. Éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.

A papsajt külsőleg is használható

külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk. Kiváló továbbá a bőr tisztításához, pattanások kezelésére. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a problémás bőrfelületre helyezik legalább fél órára.