Ez a betegség az életkor előreheladásával nő, míg az 55-64 évesek 12,2 %-a, addig a 70 év felettiek 29,7 %-a érintett. Látásunk romlásába már beletörődtünk, szemüveget viselünk és elfogadtuk, hogy időről időre erőssebbre kell cserélni a lencsét.

Mit tehetünk ellene?

A makula, vagy más néven sárgafolt a szem látóideghártyájának egy ujjbegynyi területe, mely az éleslátásért felelős. Ez az a része a retinának, melynek köszönhetően jól látjuk a betűket, képeket vagy arcokat. A retinán található sárgafoltban élettanilag nagy koncentrációban van jelen lutein és a zeaxantin. Számos kutatás bebizonyította az elfogyasztott lutein mennyisége és a makulában található luteinmennyiség közötti kapcsolatot. Kutatások azt is megmutatták, hogy a makula pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás és a makuladeneráció esélyeit. Ezek okozzák a leggyakoribb szembetegségeket és a látásvesztést.

A lutein a zeaxantinnal együtt szűrőt alkot a recehártya azon részén, amely a részletes látásért felelős, meggátolva a kék fényt és az erős fény által okozott homályosságot, ezáltal növelve a szem ellenállóképességét az erős fényekkel szemben. Ez különösen fontos, ha szemünk intenzív fénynek van kitéve, például napsütésnek, villanó fényeknek vagy vakító fényszóróknak az éjszaka során. Az elvégzett vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a lutein további egészségügyi előnyöket biztosít a bőr számára is.
A lutein és a zeaxantin javítani képes a retina működését és a látás élességét, így sokkal jobban láthatjuk a színeket és a formákat is.
Luteinben és zeaxantinban gazdag táplálékok a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót és brokkoli. További karotinoidforrások: borsó, sárgarépa, tojás és kukorica napi fogyasztása vagy megfelelő étrendkiegészítő hatásos lehet a problémára.
Van még néhány fontos hatóanyag, amelyek javítják a látást. Az első kutatást, mely a fekete bodza kivonat (antocianin) látásra gyakorolt hatását vizsgálta, egy francia kutató végezte a Királyi Légierő pilótáinak a közreműködésével a II. Világháborúban. A bodza-kivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. A későbbi tanulmányok ezt igazolták is.