Négy hónapon át napi néhány marék szőlő fogyasztása javította a szem egészségének kulcsfontosságú markereit. A titok abban rejlik, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressznek köszönhető, a szőlő pedig sok antioxidánst tartalmaz.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportja olyan 28-70 év közötti felnőtteket vizsgált, akik 16 héten keresztül napi másfél csésze szőlőt vagy placebót fogyasztottak.
A szőlőfogyasztóknál jelentősen megnőtt a makula pigment optikai sűrűsége (MPOD), a plazma antioxidáns kapacitása és az összes fenoltartalom a placebót szedőkhöz képest. Azoknál, akik nem fogyasztottak szőlőt, a bőrben mért káros szemészeti fejlett glikációs végtermékek (AGE) jelentős növekedését tapasztalták.
A Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szembetegségek legfontosabb kockázati tényezői közé tartozik az oxidatív stressz és a magas AGE-szint.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.