Négy hónapon át napi néhány marék szőlő fogyasztása javította a szem egészségének kulcsfontosságú markereit. A titok abban rejlik, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressznek köszönhető, a szőlő pedig sok antioxidánst tartalmaz.

 A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportja olyan 28-70 év közötti felnőtteket vizsgált, akik 16 héten keresztül napi másfél csésze szőlőt vagy placebót fogyasztottak.

A szőlőfogyasztóknál jelentősen megnőtt a makula pigment optikai sűrűsége (MPOD), a plazma antioxidáns kapacitása és az összes fenoltartalom a placebót szedőkhöz képest. Azoknál, akik nem fogyasztottak szőlőt, a bőrben mért káros szemészeti fejlett glikációs végtermékek (AGE) jelentős növekedését tapasztalták.

A Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szembetegségek legfontosabb kockázati tényezői közé tartozik az oxidatív stressz és a magas AGE-szint.