Nagymamáink, dédanyáink hittek a köménymagleves csodatévő erejében, nem véletlenül készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre.

A köménymag illata kellemes, íze aromás, színe lehet fehér, zöld és barna is. Sok ásványi anyagot tartalmaz, főként vasat, kalciumot, magnéziumot és mangánt. A kömény ezen kívül antioxidánsokban is rendkívül gazdag, leginkább flavonoidok, alkaloidok, fenolok és terpének találhatók meg benne.


1. Segíti az emésztést! - Keverj össze egy kis gyömbérport őrölt köménnyel, tegyél hozzá fekete borsot, és sót. Étkezés után egyél ebből a porból egy evőkanállal, és igyál meg egy pohár vizet.

2. Lúgosít – Egy kiskanál őrölt köményt vegyél be, ha sok a savad, reflux gyötör. Tartsd a szádban egy kicsit mielőtt lenyeled. Rögtön érezni fogod az enyhülést.

3. Féreghajtó – 400 ml vizet forralj fel, és 15 gr köménymagot tegyél hozzá. Addig forrad, míg a vízből már csak 100 ml marad. Minden reggel és este igyál 20-40 ml-et.