-  Honnan jött a lekvár készítés ötlete? – kérdeztem Kalán Grétát, a tulajdonost. 

- Mamka Lekvár néven 2014-ben vágtunk bele a kézműves lekvárok és szörpök készítésébe. Korábban is megleptük a barátokat és a családot érdekes, izgalmas ízvilágú lekvárokkal, és a sok dicséret után vettük a bátorságot, hogy a nagyközönség elé is kilépjünk a termékeinkkel, remélve, hogy még több embernek fognak ízleni az általunk készített finomságok. 

-   Ki áll a Mamka név mögött?

- A Mamka név az édesanyám beceneve, egy régi családi kirándulás alkalmával szerezte. Ezért mikor nevet kerestünk a termékeinknek magától értetődő volt, hogy csakis Mamka Lekvárja lehet. Azóta is ő az, aki szíve-lelke a lekvároknak, vele közösen készítjük a termékeinket és műveljük azt a földterületet, ahol az alapanyagok megteremnek. 

Még a nagyszüleim vették a kertet a Balaton-parton, ahol immáron 70 éve gazdálkodik a családunk. Itt teltek gyermekkorom hétvégéi, és azóta is ide vonz a kert szeretete. 2015-ben ez tovább bővül a barnagi otthonunkkal, ahol közel 4000 m2-en gazdálkodunk. 

- Mi vezet Benneteket a lekvárkészítés során?

- A kert szeretete mindig is meghatározta az életünket. Ezt próbáljuk konzerválni, bízva abban, hogy a kézműves termékeink által mások is megérzik, hogy a szívvel-lélekkel készített finomságok mennyivel másabbak, mint a nagyüzemi konzervek. A gyümölcs valódi ízét szeretnénk megőrizni.

A kert művelése során nem használunk vegyi anyagokat és műtrágyát sem. Így persze sokszor nem olyan gyümölcstermést kapunk, amit szeretnénk, de számunkra fontosabb a természetesség, mint a nagy terméshozam. Ugyanígy a befőzés során sem használunk tartósítószereket, sem adalékanyagokat. Termékeinket tradicionális befőzési technikával, cukor felhasználásával készítjük, úgy ahogy azt nagymamáink is tették, csak egy picit már modernebb eszközökkel.

- A tradicionális vagy a különlegesebb ízeket keressék a vevők nálatok?

- Lekvármanufaktúránkban mindkét irányt követjük: egyrészt hagyományos lekvárokat készítünk, mint amilyen például a sárgabarack, a málna, az eper, az alma vagy a szilvalekvár.  Viszont nagyon szeretünk kísérletezni érdekes, izgalmas kombinációkkal is. Ilyen például a vörösboros cseresznye lekvár vagy az étcsokis cékla lekvár.