Az árpagyöngyöt hasznos tulajdonságait kevesen ismerik. Sokan csak a sólethez vagy a hurkában tudják elképzelni. pedig önállóan elsőrangú táplálék! A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású. A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.

Az árpa jótékony tulajdonságai miatt különösen ajánlott időseknek, kismamáknak, de még a diétázóknak is, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetet. Nem is gondolnád, de magas kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is.

Az árpagyöngy felhasználása igen sokoldalú: levesbetétnek, kásának, köretnek, rakott és töltött ételekbe, de salátának is egyaránt használható. Főzése előtt célszerű néhány órára beáztatni, főzési ideje elég sok (kb. 40 perc), viszont szinte lehetetlen szétfőzni, ezáltal elronthatatlan lesz. Nem drága és még finom is.