Az ecet önmagában is értékes alapanyag, de gyógynövényekkel kombinálva igazi csodaszer. Az ecet kiváló oldószer, ami hatékonyan vonja ki a növényi hatóanyagokat, ráadásul tartósítja is azokat. A gyógynövényes ecetek akár egy évig is elállnak, miközben megőrzik a bennük lévő értékes összetevőket. Az almaecet különösen jó választás alapként, mert enyhébb íze van, mint az erősebb borecetnek, és már önmagában is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Csalánecet - a vasban gazdag csodaelixír

A csalánecet igazi energiabomba, különösen tavaszi fáradtság és vashiány esetén.

Elkészítése: 
Egy nagy üvegbe tegyünk 2-3 maréknyi friss, megmosott csalánlevelet. Öntsük fel bio almaecettel úgy, hogy teljesen ellepje
. Zárjuk le az üveget, és tegyük napfényes helyre 2-3 hétre. Időnként rázzuk fel, hogy a hatóanyagok jobban kioldódjanak. A kész ecetet szűrjük le, és tároljuk sötét üvegben, hűvös helyen.

Hatásai: 
A csalánecet gazdag vasban, klorofillban és ásványi anyagokban. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért, és segít a vérszegénység leküzdésében.

Használata: 
Reggel egy pohár vízbe tegyünk 1-2 teáskanál csalánecetet, és éhgyomorra igyuk meg. Salátaöntetként is kiváló, különösen tavaszi zöldségekkel kombinálva, ahol vasban gazdag összetevőkkel erősítik egymás hatását.

Kakukkfüves ecet - a természetes antibiotikum

A kakukkfű egyik legerősebb természetes antimikrobiális gyógynövényünk, ecettel kombinálva pedig különösen hatékony.

Elkészítése:

Vágjunk össze 3-4 ág friss kakukkfüvet (vagy használjunk 2 evőkanál szárítottat), és tegyük egy üvegbe. Öntsünk rá 500 ml almaecetet. Hagyjuk állni 2-3 hétig, naponta felrázva. Végül szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe. Érdemes hozzáadni 1-2 gerezd fokhagymát és egy kis gyömbért is, így még erősebb lesz az antimikrobiális hatása.