Az almaecet mérsékli az ízületi gyulladást, és a betegséggel együtt járó krónikus fájdalmat is, de azt jó tudni, hogy nem minden almaecet rendelkezik egyforma hatással. Terápiás célokra mindig szűretlen, organikus almaecetet használjunk, ami kicsit sötétebb színű, és még a “nyálkás” részek is benne vannak, mert a szűrt, tisztított almaecet nem tartalmazza ugyanazokat a hatóanyagokat, ugyanis a desztilláció során megfosztják minden hasznos alkotórésztől.

Almaecet készítése házilag

2 kg szeletekre vágott vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet) tegyünk egy ötliteres üvegbe. 2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, öntsük rá az almára, tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Vászonruhával kössük le, és állítsuk az üveget meleg helyre. 10 napig érleljük, többször  keverjük meg, majd szűrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot öntsünk rá. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy). Ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük.
Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.


Az almaecet hatékonyan alkalmazható a következő betegségek esetén:

Porckopás