A szellemchili név eredete

Asszám, Manipur és Nágaföld – India északkeleti régiói őrzik a Bhut Jolokia természetes örökségét. Az asszámi nyelvben a bhut kifejezés többértelmű, jelenthet bhutáni származásút, de kiejtéstől függően szellemet is. Ez utóbbi jelentés adta az angol ghost pepper elnevezést.

A csípősség késleltetett hatása miatt sokan úgy érzik, mintha egy láthatatlan erő támadná őket. Lassan, szinte lopakodva indul, majd hirtelen olyan intenzitássá fokozódik, ami megdöbbentő. Gyakorlatlan fogyasztóknál szédülés, rosszullét, esetenként hallucinációk is előfordulhatnak nagyobb mennyiség esetén.

Tudományos vizsgálatok érdekes eredményt hoztak. A növény természetes hibrid, amely két paprikafaj – a Capsicum chinense és Capsicum frutescens – kereszteződéséből alakult ki. Ez a genetikai keveredés felelős rendkívüli tulajdonságaiért.

A ghost pepper külső megjelenése

A termések jellemzően 6-8 centiméter hosszúak, 2-3 centiméter átmérőjűek. Felületük vékony, gyakran barázdált vagy dudoros, ami egyedivé teszi megjelenésüket. Van viszonylag sima felületű változat és erősen ráncos felületű típus is.

Érésük során színátmeneten esnek át, amikor zöldből narancssárgába, majd élénk vörösbe váltanak. Léteznek alternatív színváltozatok is – sárga és csokoládészínű formák, melyek kissé módosult ízprofilokat hordoznak.

Mennyire erős a jolokia?

A Chile Pepper Institute hivatalosan igazolta először az egymillió Scoville feletti értékeket. A Bhut Jolokia erőssége általában 800 000 - 1 200 000 SHU között mérhető, különleges példányok akár 1 463 000 egységet is elérnek.

Viszonyításképpen háromszor erősebb egy átlagos habanerónál (Red Savina Habanero: ~500 000 SHU), és négyszázszor csípősebb a jalapeñónál. Az extrém kapszaicin-tartalom (a paprikák csípősségéért felelős vegyület) miatt védőfelszerelés nélkül kezelni veszélyes. A hatóanyag az egész termésben megtalálható, nem csak a magházban koncentrálódik.

A szellemchili brutális ízélménye

Friss állapotban

Először édes, intenzív ízt érzékelünk, majd 30-45 másodperc után érkezik meg az igazi csípősség. A koncentrált kapszaicin miatt egyesek vegyszeres mellékízt vélnek felfedezni. A hőérzet olyan domináns lesz, hogy minden más ízt elnyom.

Szárítva és őrölve

Más tulajdonságok kerülnek előtérbe, amikor bogyós gyümölcsök aromája, virágos és édeskés tónusok jelennek meg. Kis mennyiségben használva így az íz és a csípősség egyaránt hozzáadott értéket képvisel az ételekben.

Felhasználás a konyhában

Nyers formában inkább csak csípősség-bajnokságokon találkozhatunk vele. A gasztronómiában szárított vagy porított változatban terjedt el.

Chilis babhoz, levesekhez, paradicsomalapú ételekhez minimális mennyiség – szó szerint egy késhegynyi – is intenzív fűszerezést biztosít. A pontos adagolás létfontosságú a fogyaszthatóság megőrzéséhez.