Za'atar - a Közel-Kelet aromakincse

Ez a fűszerkeverék évezredek óta a közel-keleti konyha alapköve, ami mostanra világszerte hódít egyedi ízvilágával.

Összetevők:
2 evőkanál szárított kakukkfű, 2 evőkanál pirított szezámmag, 2 evőkanál szumaklevel, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt koriander és opcionálisan 1 teáskanál szárított citromhéj. A szumak kissé savanykás, rubinvörös fűszer, ami keleti fűszerboltokban beszerezhető - ha nem találnánk, helyettesíthetjük citromlével savanyított pirospaprikával.

Elkészítés:
A szezámmagot szárazon pirítsuk serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz és kellemes illatot nem áraszt. Hagyjuk kihűlni, majd mozsárban enyhén törjük össze - nem kell teljesen porrá zúzni, jobb, ha megmarad némi textúrája. Keverjük össze a többi hozzávalóval, és tároljuk légmentesen záródó üvegben. A keverék így akár három hónapig is megőrzi aromáját.

Felhasználási tippek:
A za'atar igazi jolly joker a konyhában. Olívaolajjal keverve tökéletes mártogatós friss kenyérhez vagy pitához. Szórjuk humuszra, joghurtra vagy grillezett zöldségekre. Sült húsok pácolásához keverjük olívaolajjal és citromlével, majd dörzsöljük a húsra sütés előtt. Különösen jól működik báránnyal és csirkével. Tojásételekre szórva különleges mediterrán reggelit készíthetünk. Próbáljuk ki sült fetával - szórjuk a sajtot za'atarral, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 180 fokon 15 percig.

Dukkah - az egyiptomi fűszeres diókeverék

Ez a sokoldalú egyiptomi keverék mogyorók és fűszerek tökéletes harmóniája, amit hagyományosan kenyérrel és olívaolajjal fogyasztanak.

Összetevők:
1/2 csésze pirított mogyoró (lehet kevert is: dió, mandula, mogyoró, pisztácia), 3 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál koriandermag, 1 evőkanál köménymag, 1 teáskanál fekete bors, 1 teáskanál tengeri só és 1/2 teáskanál őrölt kardamom. Az arányok változtathatók az egyéni ízlés szerint.

Elkészítés:
A magokat és dióféléket külön-külön, szárazon pirítsuk serpenyőben, amíg illatosak nem lesznek - vigyázzunk, mert könnyen megéghetnek. Hagyjuk teljesen kihűlni. Először a fűszermagokat törjük össze mozsárban vagy daráljuk le fűszerdarálóban, de ne túl finomra. Ezután a dióféléket dolgozzuk össze - fontos, hogy maradjon bennük textúra, ne váljanak porrá vagy pasztává. Végül keverjük össze az összes hozzávalót. Légmentesen zárható üvegben, hűtőben akár 2 hónapig is eláll.

Felhasználási tippek:
A dukkah rendkívül sokoldalú. Klasszikus fogyasztási módja: mártsunk friss kenyeret olívaolajba, majd a dukkah keverékbe. Tökéletes panírként is működik - halat, csirkét vagy tofut forgassunk először lisztbe, majd felvert tojásba (vegán változatban növényi tejbe), végül dukkahba. Sült zöldségekre szórva igazi különlegességgé válnak a hétköznapi köretek. Salátaöntetbe keverve exotikus ízt kölcsönöz a legegyszerűbb salátának is. Próbáljuk ki avokádós pirítóson: az avokádókrémet ízesítsük citromlével, sóval, és szórjuk meg bőven dukkahhal.