Za'atar - a Közel-Kelet aromakincse
Ez a fűszerkeverék évezredek óta a közel-keleti konyha alapköve, ami mostanra világszerte hódít egyedi ízvilágával.
Összetevők:
2 evőkanál szárított kakukkfű, 2 evőkanál pirított szezámmag, 2 evőkanál szumaklevel, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt koriander és opcionálisan 1 teáskanál szárított citromhéj. A szumak kissé savanykás, rubinvörös fűszer, ami keleti fűszerboltokban beszerezhető - ha nem találnánk, helyettesíthetjük citromlével savanyított pirospaprikával.
Elkészítés:
A szezámmagot szárazon pirítsuk serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz és kellemes illatot nem áraszt. Hagyjuk kihűlni, majd mozsárban enyhén törjük össze - nem kell teljesen porrá zúzni, jobb, ha megmarad némi textúrája. Keverjük össze a többi hozzávalóval, és tároljuk légmentesen záródó üvegben. A keverék így akár három hónapig is megőrzi aromáját.
Felhasználási tippek:
A za'atar igazi jolly joker a konyhában. Olívaolajjal keverve tökéletes mártogatós friss kenyérhez vagy pitához. Szórjuk humuszra, joghurtra vagy grillezett zöldségekre. Sült húsok pácolásához keverjük olívaolajjal és citromlével, majd dörzsöljük a húsra sütés előtt. Különösen jól működik báránnyal és csirkével. Tojásételekre szórva különleges mediterrán reggelit készíthetünk. Próbáljuk ki sült fetával - szórjuk a sajtot za'atarral, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 180 fokon 15 percig.
Dukkah - az egyiptomi fűszeres diókeverék
Ez a sokoldalú egyiptomi keverék mogyorók és fűszerek tökéletes harmóniája, amit hagyományosan kenyérrel és olívaolajjal fogyasztanak.
Összetevők:
1/2 csésze pirított mogyoró (lehet kevert is: dió, mandula, mogyoró, pisztácia), 3 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál koriandermag, 1 evőkanál köménymag, 1 teáskanál fekete bors, 1 teáskanál tengeri só és 1/2 teáskanál őrölt kardamom. Az arányok változtathatók az egyéni ízlés szerint.
Elkészítés:
A magokat és dióféléket külön-külön, szárazon pirítsuk serpenyőben, amíg illatosak nem lesznek - vigyázzunk, mert könnyen megéghetnek. Hagyjuk teljesen kihűlni. Először a fűszermagokat törjük össze mozsárban vagy daráljuk le fűszerdarálóban, de ne túl finomra. Ezután a dióféléket dolgozzuk össze - fontos, hogy maradjon bennük textúra, ne váljanak porrá vagy pasztává. Végül keverjük össze az összes hozzávalót. Légmentesen zárható üvegben, hűtőben akár 2 hónapig is eláll.
Felhasználási tippek:
A dukkah rendkívül sokoldalú. Klasszikus fogyasztási módja: mártsunk friss kenyeret olívaolajba, majd a dukkah keverékbe. Tökéletes panírként is működik - halat, csirkét vagy tofut forgassunk először lisztbe, majd felvert tojásba (vegán változatban növényi tejbe), végül dukkahba. Sült zöldségekre szórva igazi különlegességgé válnak a hétköznapi köretek. Salátaöntetbe keverve exotikus ízt kölcsönöz a legegyszerűbb salátának is. Próbáljuk ki avokádós pirítóson: az avokádókrémet ízesítsük citromlével, sóval, és szórjuk meg bőven dukkahhal.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Berbere - Etiópia tüzes fűszerkombinációja
- Hogyan illesszük be ezeket a magyar konyhába?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.