Az umami titka természetesen
Az umami, amit az ötödik alapízként tartunk számon, felelős azért a bizonyos "húsos", "tartalmas" ízért, amit sokszor mesterséges ízfokozókkal próbálnak elérni. Természetes formában azonban számos élelmiszerben megtalálható:
- A shiitake gomba szárított változata intenzív umami ízt ad
- A kombu (tengeri alga) levesalapként kiváló
- A parmezán sajt magas glutamáttartalma miatt természetes ízfokozó
- A napérlelte paradicsom különösen gazdag umami ízekben
- A szárított és fermentált élelmiszerek fokozott umami karakterrel rendelkeznek.
Fűszernövények mint természetes ízfokozók
A friss és szárított fűszernövények nem egyszerűen csak ízt adnak ételeinknek, de sok esetben fel is erősítik azok természetes aromáját.
A bazsalikom nem csak ízt ad, de fokozza más fűszerek hatását is. Különösen jól működik paradicsommal és fokhagymával kombinálva.
A rozmaring amellett, hogy karakteres ízt ad, képes felerősíteni a húsok természetes ízét. Különösen hatékony grillezett ételekhez.
Az oregánó nem csak pizzákhoz tökéletes - szinte bármilyen mediterrán jellegű ételben képes fokozni az ízélményt.
Természetes sóhelyettesítők
A túlzott sófogyasztás csökkentése sokak számára kihívást jelent, pedig számos természetes alternatíva létezik:
- Zellerzöld és zellergyökér - természetes sós ízt ad
- Hínármoszat - ásványi anyagokban gazdag, sós karakterű
- Citromlé - savanykás íze gyakran kiválthatja a só egy részét
- Füstölt paprika - a füstös íz gyakran csökkentheti a sóigényt
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Fermentált élelmiszerek ereje
- Praktikus tippek a természetes ízfokozók használatához
- Tárolás és előkészítés:
- Kombinációk és arányok:
- Mire figyeljünk?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.