Az umami titka természetesen

Az umami, amit az ötödik alapízként tartunk számon, felelős azért a bizonyos "húsos", "tartalmas" ízért, amit sokszor mesterséges ízfokozókkal próbálnak elérni. Természetes formában azonban számos élelmiszerben megtalálható:

- A shiitake gomba szárított változata intenzív umami ízt ad
- A kombu (tengeri alga) levesalapként kiváló
- A parmezán sajt magas glutamáttartalma miatt természetes ízfokozó
- A napérlelte paradicsom különösen gazdag umami ízekben
- A szárított és fermentált élelmiszerek fokozott umami karakterrel rendelkeznek.

Fűszernövények mint természetes ízfokozók

A friss és szárított fűszernövények nem egyszerűen csak ízt adnak ételeinknek, de sok esetben fel is erősítik azok természetes aromáját.

A bazsalikom nem csak ízt ad, de fokozza más fűszerek hatását is. Különösen jól működik paradicsommal és fokhagymával kombinálva.

A rozmaring amellett, hogy karakteres ízt ad, képes felerősíteni a húsok természetes ízét. Különösen hatékony grillezett ételekhez.

Az oregánó nem csak pizzákhoz tökéletes - szinte bármilyen mediterrán jellegű ételben képes fokozni az ízélményt.

Természetes sóhelyettesítők

A túlzott sófogyasztás csökkentése sokak számára kihívást jelent, pedig számos természetes alternatíva létezik:

- Zellerzöld és zellergyökér - természetes sós ízt ad
- Hínármoszat - ásványi anyagokban gazdag, sós karakterű
- Citromlé - savanykás íze gyakran kiválthatja a só egy részét
- Füstölt paprika - a füstös íz gyakran csökkentheti a sóigényt