Amikor a kakaó még szent ital volt

Az amerikai őslakosok által xocolatl néven ismert ital kakaóból, fűszeres chiliből, fahéjból és vaníliából készült. Ez a keserű, tüzes folyadék nem desszertnek számított, hanem rituális italként szolgált. Csak a vezérek, papok és harcosok juthattak hozzá, mivel úgy tartották, hogy erőt, bátorságot ad.

A kakaóbab olyan értékes volt az aztékok birodalmában, hogy fizetőeszközként használták. Montezuma király, mint legendás fogyasztó, naponta több tíz pohárral ivott belőle. A spanyolok érkezésekor, a XVI. században került először Európába a kakaó, ahol édesítették és tejet tettek hozzá. Az eredeti, csípős változat mostanában él újjá azok körében, akik értékelik a természetes összetevőket.

A csípős paprika jótékony hatásai:

A chili paprika tüzességét a kapszaicin okozza, ami egy olyan vegyület, amely a hő- és fájdalomérzékelő receptorainkat ingerli. Emiatt érezzük forrónak a csípős ételeket. A kapszaicin azonban ennél sokkal többre képes.

Keringési rendszerünk támogatása

A kapszaicin gyulladáscsökkentő hatása révén védi a szívünket és az ereinket. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja az érfalak rugalmasságát, mérsékli a vérnyomást. Egy három hónapos kutatásban azok a felnőttek, akiknek alacsony volt a HDL koleszterinszintje, jelentős javulást tapasztaltak a szívbetegség kockázati mutatóikban.

Energia felszabadítás és súlykontroll

A kapszaicin fokozza a hőtermelést a szervezetben, ami gyorsabb anyagcserét eredményez. Ez hozzájárul a zsírraktárak lebontásához. Egy 12 hetes tanulmányban a résztvevők napi 6 milligramm kapszaicin fogyasztása közel 6 százalékos testzsír-csökkenést hozott.

Gyulladások elleni védelem

A tartós gyulladások számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. A kapszaicin mérsékli ezeket a folyamatokat, ami hosszabb távon védelmet nyújt különböző megbetegedésekkel szemben.

Természetes chiliszószok az étrendben

Az olyan ételek, amelyeket chilit tartalmazó szószokkal ízesítünk, rendszeresen fogyasztva hozzájárulnak ezekhez a pozitív hatásokhoz. A kézműves chiliszószok természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges adalékok nélkül, így megőrzik a kapszaicin és más értékes növényi anyagok hatásait.

A kakaó valódi ereje

magas kakaótartalmú étcsokoládék, amelyek legalább 70 százalék kakaót tartalmaznak, tele vannak flavonoidokkal. Ezek a növényi eredetú vegyületek antioxidáns tulajdonságúak, így védik sejtjeinket.

Vérnyomás és érrendszer

A kutatások szerint a kakaó flavonoidjai javítják a vérkeringést, tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Ezek a hatóanyagok elősegítik a nitrogén-monoxid termelődését, amely ellazítja az érfalakat, így csökken a vérnyomás.

Sejtjeink védelme

sötét csokoládé több antioxidánst rejt, mint sok ismert szupergyümölcs. Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a szabadgyökök pusztító hatásától, amelyek öregedést és betegségeket okozhatnak.

Agyi teljesítmény növelése

A kakaóban lévő flavonoidok javítják az agyi véráramlást, ami kedvezően hat a kognitív funkciókra, a memóriára és a koncentrációra. Vizsgálatok szerint a rendszeres kakaófogyasztás támogatja az agy működését és lassíthatja az életkorral járó kognitív hanyatlást.

Koleszterinegyensúly

A sötét csokoládé csökkenti az LDL koleszterin szintet, miközben növeli a HDL koleszterin mennyiségét. Ez az egyensúly alapvető a szív-érrendszeri egészség megőrzéséhez.

Miért működik együtt ez a két összetevő

kapszaicin és a flavonoidok hasonló mechanizmusok révén fejtik ki hatásukat. Mindkettő gyulladáscsökkentő, mindkettő javítja a keringést és segíti az anyagcserét. Amikor egyszerre kerülnek a szervezetünkbe, kiegészítik egymás hatását.