Amikor a kakaó még szent ital volt
Az amerikai őslakosok által xocolatl néven ismert ital kakaóból, fűszeres chiliből, fahéjból és vaníliából készült. Ez a keserű, tüzes folyadék nem desszertnek számított, hanem rituális italként szolgált. Csak a vezérek, papok és harcosok juthattak hozzá, mivel úgy tartották, hogy erőt, bátorságot ad.
A kakaóbab olyan értékes volt az aztékok birodalmában, hogy fizetőeszközként használták. Montezuma király, mint legendás fogyasztó, naponta több tíz pohárral ivott belőle. A spanyolok érkezésekor, a XVI. században került először Európába a kakaó, ahol édesítették és tejet tettek hozzá. Az eredeti, csípős változat mostanában él újjá azok körében, akik értékelik a természetes összetevőket.
A csípős paprika jótékony hatásai:
A chili paprika tüzességét a kapszaicin okozza, ami egy olyan vegyület, amely a hő- és fájdalomérzékelő receptorainkat ingerli. Emiatt érezzük forrónak a csípős ételeket. A kapszaicin azonban ennél sokkal többre képes.
Keringési rendszerünk támogatása
A kapszaicin gyulladáscsökkentő hatása révén védi a szívünket és az ereinket. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja az érfalak rugalmasságát, mérsékli a vérnyomást. Egy három hónapos kutatásban azok a felnőttek, akiknek alacsony volt a HDL koleszterinszintje, jelentős javulást tapasztaltak a szívbetegség kockázati mutatóikban.
Energia felszabadítás és súlykontroll
A kapszaicin fokozza a hőtermelést a szervezetben, ami gyorsabb anyagcserét eredményez. Ez hozzájárul a zsírraktárak lebontásához. Egy 12 hetes tanulmányban a résztvevők napi 6 milligramm kapszaicin fogyasztása közel 6 százalékos testzsír-csökkenést hozott.
Gyulladások elleni védelem
A tartós gyulladások számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. A kapszaicin mérsékli ezeket a folyamatokat, ami hosszabb távon védelmet nyújt különböző megbetegedésekkel szemben.
Természetes chiliszószok az étrendben
Az olyan ételek, amelyeket chilit tartalmazó szószokkal ízesítünk, rendszeresen fogyasztva hozzájárulnak ezekhez a pozitív hatásokhoz. A kézműves chiliszószok természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges adalékok nélkül, így megőrzik a kapszaicin és más értékes növényi anyagok hatásait.
A kakaó valódi ereje
Vérnyomás és érrendszer
A kutatások szerint a kakaó flavonoidjai javítják a vérkeringést, tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Ezek a hatóanyagok elősegítik a nitrogén-monoxid termelődését, amely ellazítja az érfalakat, így csökken a vérnyomás.
Sejtjeink védelme
A sötét csokoládé több antioxidánst rejt, mint sok ismert szupergyümölcs. Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a szabadgyökök pusztító hatásától, amelyek öregedést és betegségeket okozhatnak.
Agyi teljesítmény növelése
A kakaóban lévő flavonoidok javítják az agyi véráramlást, ami kedvezően hat a kognitív funkciókra, a memóriára és a koncentrációra. Vizsgálatok szerint a rendszeres kakaófogyasztás támogatja az agy működését és lassíthatja az életkorral járó kognitív hanyatlást.
Koleszterinegyensúly
A sötét csokoládé csökkenti az LDL koleszterin szintet, miközben növeli a HDL koleszterin mennyiségét. Ez az egyensúly alapvető a szív-érrendszeri egészség megőrzéséhez.
Miért működik együtt ez a két összetevő
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Készítsünk fűszeres forró csokit
- Így lesz igazáb finom
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.