A fekete fokhagymát évszázadok óta használják a koreai, japán és thai kultúrákban egészségmegőrzés céljából.
A fekete fokhagyma friss fokhagymából készül fermentálással. Az eljárás során a fokhagymát több hétig 60–80°C-os hőmérsékleten, kontrollált 80–90%-os páratartalom alatt tartják, aminek következtében egy jellegzetes kémiai reakció játszódik le.
A gerezdek a folyamat során feketévé válnak, állaguk zselésedik, ízük megváltozik, édessé, földessé válik.
A fermentálás során a fokhagyma allicintartalma jelentősen csökken, így eltűnik a jellegzetes fokhagymaszag. Az érlelési eljárással a fekete fokhagyma a friss változathoz képest könnyebben emészthetőbbé válik. Fogyasztása így azok számára is lehetséges, akik eddig a fokhagyma emésztőrendszeri hatásai miatt mellőzték ezt a jótékony hagymafélét.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.