A piros, csípős paprika erejét adó kapszaicin orvosilag is “erős” fájdalomcsillapítónak számít, gyulladások esetén. A fájdalom helyén a bőrre kent kapszaicin gátolja bizonyos fájdalomérzékelő idegvégződések működését. Ez úgy történik, hogy “megvonja” tőlük a fájdalominger kialakulásában szerepet játszó egyik vegyületet, az ún. P-anyagot (idegi ingerületátvivő). 

Számos kapszaicin tartalmú kenőcsöt vehehetünk a patikákban, de házilag is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Ez az alábbi, olajos készítmény kitágítja a hajszálereket, ezáltal javítja a végtagok, különböző testrészek vérkeringését, de serkenti az emésztést is, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A gyógyhatású szer elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

10 db csípős paprikára
2 bögre extraszűz olívaolajra
1 db 1 literes befőttes üvegre

Elkészítés:

Alaposan megmossuk a paprikákat, vágjuk le a szár menti végüknél, majd egy turmixgépben dolgozzuk össze. Ebből legalább egy bögre, csípős pépet kapunk eredményül. Ezt tegyük bele a  tiszta befőttes üvegbe, majd töltsük rá a két bögrényi extraszűz olívaolajat. A keveréket sötét helyen kell tárolni, egy héten át. Ha letelt a hét nap, szűrjük le egy gézlap segítségével.
A paprikás pépet ne dobjuk ki, hiszen finom, csípős ételízesítőként újrahasznosíthatjuk.
Ugyanez az olaj elkészíthető szárított erős paprikából is. Ebben az esetben csak mozsárban vagy darálóban kell összetörni, a továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint a friss paprika esetében.