Az ízületi fájdalmak három leggyakoribb oka a túlsúly, az arthritis és a köszvény, de egyéb problémákra is visszavezethető, például sérülésekre, bursitisre, fibromyalgiára vagy lupusra. A fájdalmak kezelésében nagy szerepe van az étrendünknek is. Bizonyos élelmiszereknek, így a fokhagymának, a gyömbérnek vagy a kurkumának gyulladáscsökkentő hatása van.

Vannak viszont olyan ételek, amik fokozhatják a fájdalmakat,:

1. VÖRÖS HÚSOK

A vörös húsokban , illetve a húskészítményekben sok olyan vegyület található, melyek gyulladásokat okozhatnak és fokozhatják a fájdalmakat is. Ezek közé tartoznak például a nitritek és a purinok, de egyéb toxinok is. A vörös húsokról ráadásul több kutatás is bizonyította, hogy a gyulladásos folyamatok fokozása mellett többek között a daganatos betegségek rizikóját is növelheti.

2. TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

A tejtermékekben lévő kazein is fokozhatja a fájdalmakat és a gyulladásos folyamatokat, emellett irritálhatja is az ízület környékén lévő szöveteket.

3. FINOMÍTOTT CUKOR, FINOMÍTOTT GABONAFÉLÉK, GLUTÉN

A finomított cukrokkal és szénhidrátokkal teli ételek szintén növelik a gyulladások rizikóját, többek között azért, mert fokozzák az úgynevezett citokinek koncentrációját. Emellett az autoimmun betegségek rizikóját is nvelik A cukrok közvetetten is károsíthatják az ízületeket, mert hozzájárulnak a hízáshoz, a plusz kilók pedig nagyobb terhelést jelentenek az ízületeknek. Ráadásul, ezek a feldolgozott szénhidrátok tulajdonképpen tápanyag nélküli, üres kalóriák, hiszen az előállítási folyamatok alatt kikerülnek belőlük az értékes rostok és vitaminok egyaránt.