A skandináv hegyek csodabogyója
A fekete áfonyák közül az európai (Vaccinium myrtillus) az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú. Sűrűn terem a skandináv országokban. Már a 16. századból maradtak fenn írásos emlékek gyógyászati alkalmazásáról. A levelét és a bogyóját teaként fogyasztották száj- és torokfertőzések, gyomorbántalmak, köszvény, cukorbetegség és bélfertőzések kezelésére is.
A modern tudomány kiderítette, hogy a fekete áfonya különleges bioflavonoidokat és antocianidokat tartalmaz, amelyek megvédik az agyat az oxidatív stressz romboló hatásától, képesek csökkenteni a korral összefüggő memóriavesztés kockázatát. További kutatások eredményei azt sugallják, hogy a fekete áfonya kivonat ígéretes lehet az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Egy 2010-ben megjelent tanulmány szerint (megjelent a Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban) a fekete áfonya kivonat segített megvédeni az állatok agyát az amiloid-béta káros hatásától (Az Alzheimer-kóros betegek agyában kialakuló plakkok elsősorban béta-amiloid fehérjét tartalmaznak).
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- A fekete áfonya antioxidánsai gyorsítják az idegsejtek kommunikációját
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.