A fahéj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes javítani a sejtek inzulinérzékenységét. A hatóanyagai között található MHCP (methylhydroxychalcone polymer) segíti a glükóz sejtekbe jutását, így természetes módon csökkenti a vércukorszintet. A kutatások szerint napi 1-6 gramm fahéj rendszeres fogyasztása akár 20%-kal is csökkentheti az éhomi vércukorszintet cukorbetegeknél. Ez a hatás azonban fokozatosan alakul ki, általában 40-60 nap rendszeres fogyasztás után válik jelentőssé.

A kumarin kérdés

A Cassia fahéj jelentős mennyiségű kumarint tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben fogyasztva májkárosodást okozhat. Egy teáskanálnyi Cassia fahéjpor akár 5-6 mg kumarint is tartalmazhat, míg a biztonságos napi bevitel felnőtteknél nem haladhatja meg a 0,1 mg/testsúlykilogramm értéket. A Ceylon fahéjban ezzel szemben elenyésző mennyiségű kumarin található. Különösen óvatosnak kell lenni vérhígító gyógyszerek szedése esetén, mivel a kumarin befolyásolhatja ezek hatását.

Antioxidáns tulajdonságok

A fahéj  rendkívül gazdag polifenolokban, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, lassítva a sejtek öregedését. A fahéj antioxidáns tartalma magasabb, mint számos olyan élelmiszereké, amelyeket kifejezetten emiatt fogyasztunk. Egy teáskanálnyi őrölt fahéj annyi antioxidánst tartalmaz, mint fél csésze áfonya.