Abban minden szakember megegyezik, hogy a szervezet számára a legjobb a tiszta víz, sokkal jobb, mint bármilyen ízesített, cukrozott italforma. Ami a meghatározó a minősége szempontjából, az pedig a tisztasága és az ásványianyag-tartalma. Lássuk hát először, hogyan vizsgázik a csapvíz ezen paramétereknél!
A csapvíz előállítása és tisztítása
A csapvíz származhat kútból vagy élővízből, például folyóból. Nyilvánvaló, hogy az innen nyert vizet tisztítani kell. Ez a tisztítás elvben zárt, nyomás alatti, kétrétegű kavicstöltetű gyorsszűrőkben történik, méghozzá 5 lépésben, ezek pedig a vas- és mangántalanítás, a gáz- (metán-), arzén- és ammóniummentesítés. A klórozás ezt követően történik, és célja a csővezetékben a vízkémiailag már megfelelő minőségű víz baktériumok általi elfertőzésének a megakadályozása.
Helyi vízellátás Dunavarsányban
Dunavarsány és környéke vízellátó rendszere négy különböző mélységre szűrőzött kútból nyeri a vizet. A kutak vas-, mangán-, arzén- és gáztartalom tekintetében nem felelnek meg az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló rendeletben megfogalmazott ivóvízminőségi követelményeknek, ezért a hálózatba táplálás előtt a termelt vizeket kezelik.
A csapvíz problémái a gyakorlatban
Elvben tehát a csapvizünk, ha nem is ásványvíz, de megfelelő minőségben kerül a csőhálózatba. Sajnos itt azért van lehetősége elszennyeződni, hiszen kilométereket utazik a célállomásig, olyan régi csővezeték-rendszeren, aminek belső falán az évek során vízkő, korrodált vas és mangán tapadt meg. Ebben a plankban pedig a baktériumok is jó helyet találhatnak esetenként. Mindannyian tapasztaljuk időről időre, hogy a csapból folyó víz elszíneződik, íze pedig nem élvezhető. A csapvíz tehát származása és infrastruktúrája miatt ugyan fogyasztható, de minősége ingadozó. A csapvizet méltán nevezhetjük az ivóvizek menzakosztjának -- olcsó, és el lehet élni rajta, de közel sem a csúcs.
Az ásványvíz előnyei
Az ásványvíz már más tészta. Az ásványvíz, a csapvízzel ellentétben, védett vízadó rétegből származik, eredendően tiszta, összetétele állandó, és palackozzák, nem pedig hosszú vezetéken keresztül kerül a fogyasztóhoz. Nem kezelik vegyszerrel, nem klórozzák, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Az ásványvíz alapban finom és egészséges.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Az ásványvizek lehetséges hátrányai
- A Tündérvíz mint megoldás
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.