Az első és legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újrahasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk: a rózsabokrok, rododendronok, kaméliák, az örökzöldek, illetve a konyhakertben a retek és a répa is különösen örülni fog neki. Ha nem szeretné, hogy a környékbeli macskák toalettnek nézzék a virágágyásait, akkor is érdemes a kávéfőzőből kiszedett zaccot a szemetes helyett az ágyásokba szórni, ugyanis a macskák ki nem állhatják a kávé illatát, így elkerülik majd a területet.

A használt kávéfilter sem megy kárba, ha ültetés előtt kibéleli vele a virágcserepeket: a filter megakadályozza, hogy a virágföld a cserép alján lévő lyukakon keresztül távozzon a felesleges vízzel.

A romlásnak indult pirospaprikából és hagymából hatékony és természetes növényvédő szert készíthetünk: vízben főzzük össze a hagymát és a pirospaprikát, hagyjuk kihűlni, majd egy szórófejes flakon segítségével permetezzük a növényekre! Ez távol tartja majd a kártevőket.

A levéltetvek odavannak a narancshéjért, melynek fogyasztása azonban számukra halálos. A védendő növények köré szórjunk szét minél több kifacsart narancs héját! A citrusos gyümölcsök héjának jelenléte emellett a csigák gusztusát is elveszi attól, hogy féltett növényeid közelébe merészkedjenek és összerágcsálják a leveleit.

Ha friss petrezselyemgyökeret vagy zellergumót vásárolunk, és a rügy alatt 2-3 centiméterrel vágjuk le a levesbe valót, a fennmaradó részből pár nap alatt levélzöldséget állítható elő. Csak vízbe, vagy nedves homokba kell helyezni, és ablak mellé rakni. Szobahőmérsékleten rövidesen kihajt. Bár az így „termesztett” levelek a szegényes téli napfény miatt nem vetekszenek a nyári dús zöldséglombbal, de legalább a frissesség és a vegyszermentesség garantált.