Ez a különleges növény a nevét onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították.

Hazánkban a természetvédelmi területek kivételével még nem esik korlátozás alá a gyűjtése, viszont érdemes tájékozódni mielőtt útnak indulunk, mert ha tiltott helyen szedjük, súlyos büntetésre számíthatunk.

Főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin. Nagy telepeket alkot, széles élénkzöld levelei feltűnőek az avar borította talajon.

A medvehagyma leveleit még virágzás előtt gyűjtsük, ekkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma, ami szárítva jelentősen csökken.

Könnyen összetéveszthető a szintén telepekben élő gyöngyvirággal vagy kikericcsel, ezért mielőtt leszednénk, győződjünk meg arról, hogy valóbban medvehagymát találtunk-e, mert a másik két növény mérgező. A legkönnyebben úgy azonosíthatjuk be a medvehagymát, hogy ujjaink között összemorzsoljuk a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.

Mire jó?

A medvehagyma levele kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

A medvehagyma frissen aprított levele borogatásként, pakolásként jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében, de érzékeny bőrű egyének esetében fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrpír jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő.

A medvehagyma tea felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is kiváló.

Figyelem!

A medvehagyma véralvadásgátló szerekkel történő szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.