Mitől lila?
A színes húsú burgonyák nagy mennyiségben tartalmaznak természetes növényi színanyagokat, a piros- és a lilaburgonya fajták főként antocianinokat, míg a sárga és a narancssárga húsú fajták más flavonoidokat, illetve karotinoidokat. Ezek a színanyagok természetes antioxidánsok, melyek főzés hatására sem bomlanak le és a szervezetünkre egész sor pozitív élettani hatást gyakorolnak.
Miért egészséges?
Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a magas antioxidáns tartalmú céklához, gránátalmához, áfonyához, vörös káposztához, vagy akár a mértékkel fogyasztott vörösborokhoz hasonlóan a színes húsú burgonyafajták fogyasztása is elősegíti számos szív- és érrendszeri betegség megelőzését, a bennük nagy mennyiségben előforduló természetes antioxidánsok féken tartják a szabad gyököket, így lassítják a sejtek öregedési folyamatait, illetve gátolják bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Az antocianinokról és a flavonoidokról általánosságban elmondható, hogy védenek a rák ellen, serkentik az agyműködést és kedvezően hatnak keringési rendszerünkre is.
Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős: nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és C-vitamin is.
Emellett a lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Milyen íze van?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.