Ma már nem csupán a patikákban, hanem a bio- és nagyobb élelmiszerboltokban is találkozhatunk gyógyvizekkel, habár ezek rendeltetésszerű használatával sokszor nem vagyunk tisztában. Fontos tudni, hogy a palackozott gyógyvizek igazolt gyógyhatással rendelkeznek, így fogyasztásuk – a gyógyszerekhez hasonlóan – korlátozva van. A gyógyvizeket nem olyan mennyiségben fogyasztjuk mint az ásványvizeket, hanem kisebb mennyiségben, általában 1-2 hónapig, kúraszerűen alkalmazzuk őket.
 
Mivel ezek a vizek nem a biológiai vízigényünket elégítik ki, hanem prevenciós és gyógyítási célokat szolgálnak, így fokozott figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen betegségek esetén javallt vagy esetleg ellenjavallt a fogyasztásuk. A legjobb ha minden esetben részletesen utánaolvasunk a felhasználási módjuknak, illetve kikérjük orvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát.
 
Palackozott gyógyvizeink közös vonása, hogy csak természetes vizet tartalmaznak, amelyhez nem adnak hozzá semmiféle ízesítőt, színezőanyagot, vagy egyéb vitamint, ásványi anyagot – azaz pontosan azt isszuk, amit a forrásból közvetlenül fogyasztanánk. A jelentős különbség a hat palackozott hazai gyógyvíz között a gyógyhatásuk. Vegyük hát sorra, melyiket milyen panaszok esetén fogyasszuk.

Parádi

A Csevice forrás alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvizét több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszünteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit. Epebántalmak kezelésében is fontos szerepet tölt be, illetve a légzőszervek idült hurutos állapotainál is alkalmazható. Mind a savtúltengés, mind a savhiányos gyomorhurut esetében 1-2 dl elégséges a kedvező hatás eléréséhez, míg másnaposság esetén több részletben elosztva 5-7 dl elfogyasztása ajánlott.

Salvus

A bükkszéki víz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz. Az ásványvíz alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötőképességben, emiatt felhasználásuk első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek. A savtúltengésben szenvedő betegek éhgyomorra, illetve az egyes étkezések közti idő alatt fogyasszák a napi Salvus-víz mennyiségét (2-3 dl), több kis részletben, azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal.