A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi anyagot tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású. Ph értéke 10-13 közé esik. A termőföldre kiszórva azonban nagyon gyorsan csökken a lúgossága, így mértékkel használva nem kell tartani a föld ellúgosodásától. 
Mivel a lúg tisztító hatása káliumtartalmától függ, az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.
A  bükkfa hamujából például sokkal erősebb lúg nyerhető, mint a gyümölcsfákéból , de az akácfa, és a kukoricaszár hamujából még ettől is ettől is erősebb. 


Lassan feledésbe merül a mosólúg készítése, ezért is tartjuk fontosnak, hogy megosszuk olvasóinkkal nagyanyáink tudását.
A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban. 
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!

Hamulúg készítése

Hamulúg készítésekor a hamuból először kirostáljuk a faszén maradványait. A mosáshoz használható hamulúgot a fahamu zubogó, forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ.