Nyilván ezek sem csodaszerek, de mégis fokozatos javulás érhető el velük, anélkül, hogy mellékhatásokkal szembesülnénk.
Először is tisztázzuk:

Mi számít magas vérnyomásnak?

Legtöbbször tünetek nincsenek is, csupán akkor szembesülünk magas vérnyomással, amikor már komoly gondot okoz. Különböző értékeket tartanak számon e tekintetben, de általában a 120/80 és 140/90 Hgmm közötti érték számít megfelelőnek, efölött pedig már magas vérnyomásról beszélünk. Ha csak néha mérünk ennél magasabb értéket, akkor még nem kell kétségbe esni, viszont ha ez állandósul, ideje orvoshoz fordulni a súlyos szövődmények megelőzése végett.

Vérnyomáscsökkentés egészséges étrenddel

Kutatások bizonyítják, hogy a magas vérnyomás csökkenthető bizonyos ételek étrendünkbe való beiktatásával. 
Ha már megállapították a magas vérnyomást, akkor először érdemes az étrenden változtatni, ugyanis egyes élelmiszerek képesek a vérnyomás csökkentésére. Fontos az étrend kiértékelése, majd ezt követően a megfelelő étrend összeállítása. Egy biztos: magas vérnyomás esetén nem javasolt a túl sós, túl zsíros ételek fogyasztása. Mutatjuk a legjobb ételeket magas vérnyomás ellen:

- citrusfélék: Vitamin-és ásványianyag tartalmuk révén segítenek a vérnyomás csökkentésében, így megőrizve a szív egészségét

- zsíros halak: Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően jótékony hatással vannak a szívre, illetve gyulladáscsökkentésre is alkalmasak.

- hüvelyesek: A bab, lencse, borsó kiváló táplálék a vérnyomás szabályozásában, amit számos tanulmány is alátámaszt.

- bogyós gyümölcsök: Nagyszerű antioxidánsok, melyek több szívbetegség kockázatát is csökkentik.

- sárgarépa: Több vizsgálat szerint a nyers répa összefüggésben áll az alacsonyabb vérnyomással.