Az epigenetikus óra titkai

A kutatók az úgynevezett "epigenetikus órát" vették górcső alá. Ez a mesterséges intelligencián alapuló biokémiai teszt képes mérni az öregedési folyamatokat, sőt, előre jelezhet bizonyos betegségeket és a várható élettartamot is. Az eredmények meglepőek: minél egészségesebben étkezünk, annál fiatalabbnak tűnnek a sejtjeink. Ám van itt egy csavar: még az egyébként egészséges táplálkozás mellett is, minden egyes gramm hozzáadott cukor növeli az epigenetikai életkort.

Úttörő kutatás, szélesebb perspektíva

Ez a tanulmány az elsők között mutatott ki kapcsolatot a hozzáadott cukor és az epigenetikus öregedés között. Ráadásul a korábbi kutatásokkal ellentétben, amelyek főként idősebb, fehér résztvevőkre fókuszáltak, ez a vizsgálat különböző rasszokhoz tartozó, középkorú nők csoportját vonta be.

Elissa Epel, Ph.D., a tanulmány társszerzője és az UCSF Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszék professzora így fogalmazott: "Ez a tanulmány segít megérteni, hogy a cukor miért olyan káros az egészségre. Most már tudjuk, hogy a túlzott cukorbevitel felgyorsítja az epigenetikus öregedést, és valószínűleg korlátozza az egészséges, hosszú élettartamot."

A táplálkozás és az öregedés kapcsolata

A kutatók 342 fekete és fehér, 39 éves észak-kaliforniai nő táplálkozási adatait elemezték, és összevetették azokat a nyálmintákból nyert epigenetikus jelekkel. Különböző étrendeket vizsgáltak, köztük a mediterrán stílusút, valamint a gyulladáscsökkentő és antioxidáns ételekben gazdagokat.