A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger Mill.) egy téli zöldségféle, amely akár 50 cm hosszúra is megnőhet. Külső héja sötét, belseje fehér, jellegzetesen csípős ízű, különösen száraz időben termesztve. A kelet-európai eredetű növény a 18. században jelent meg Franciaországban.

A káposztafélék családjába tartozik, akárcsak a torma vagy a karalábé, és jellemzően ősztől tavaszig fogyasztható.

Egészségügyi előnyei

A fekete retek rostban, vitaminokban (C-, B9-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas) gazdag, de leginkább hatóanyaga, a raphasatin az, ami különlegesnek számít. Ez a vegyület elősegíti a máj méregtelenítő folyamatait, aktiválva azokat az enzimeket, amelyek lebontják és eltávolítják a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat.

Máj- és epehólyag-támogatás: A fekete retek serkenti az epe kiválasztását, ezáltal segíti az emésztést, különösen zsírosabb ételek után. Ez a hatás különösen fontos azoknak, akiknek hajlama van emésztési nehézségekre, puffadásra vagy lassú anyagcserére.

Emésztési komfort: A fekete retek elősegíti a gyomornedvek és a nyálka termelődését, így védi a gyomorfalat és hozzájárul a jobb emésztési komforthoz. A benne lévő rostok emellett előnyösen befolyásolják a bélmozgást és segíthetik a rendszeres székletürítést.

Immunrendszer támogatása: Egyes kutatások szerint a fekete reteknek enyhe antibakteriális hatása is van, így közvetve hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének fenntartásához.

Koleszterinszint: Egy 2012-es tanulmány szerint a fekete retek hozzájárulhat a vérzsírok csökkentéséhez, így szerepe lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is.

Hogyan fogyasszuk?

A fekete retek nyersen, főzve, sőt akár kapszula vagy ital formájában is fogyasztható. Nyersen salátában vagy előételként is remek, de érdemes alaposan megmosni, sőt, sós vízbe áztatva enyhíteni lehet csípősségét.